Skuhaj boršč, podpri Ukrajino!

Boršč je glavna jed Ukrajincev. Brez boršča nas ni! Prej, boršč so pogosto imenovali po svetu “ruska juha”, nekateri še zdaj ne vejo, da boršč izvira iz Ukrajine. Lani Ukrajina je vložila vlogo v UNESCO, da se boršč prizna, kot svetovna kulturna dediščina. Zdaj, v času vojne, ko nam želijo odvzeti ne samo boršč, ampak tudi Ukrajino je pomembno spomniti nato! Pozivamo kuharice in kuharje skuhati boršč in dati sliko na svojo stran. Vaša podpora nam je zelo pomembna! Danes na Poljskem se začne humanitaren projekt zbiranja denarnih sredst za Ukrajince “ Boršč združuje”, boršč v živo bo kuhal znani ukrajinski kuhar, promoter boršča po svetu Ievgen Klopotenko! Željimo podpreti ta projekt in vse Ukrajince! Make borscht not war! SESTAVINE: približno 2-3 l  Meso za juho (na kosti !) govedina ali svinina (500-600 g)  5-6 komadov srednjega krompirja  300-400 g svežega zelja  1-2 rdeče pese  1-2 korenjčka  1-2 čebule  Pol kozarca fižola( lahko tudi svež, samo morate ga porezati na majni kosčiki 1-1,5 cm)  200 g paradižnikove mezge  2-3 .ž. kisa (po okusu)  2-3 stroke česna  2-3 lovorove liste  sol, poper  olje  peteršilj, koper (po okusu)  kisla smetana (po okusu) PRIPRAVA:  Meso položimo v vodo in ga kuhamo 1 h -1.5 h. Na koncu kuhanja juhe, vržemo v kozico fižol, ki smo ga prej zmočili v vodi nekoliko ur.  Dodamo krompir v nevelikih kockah v juho s fižolom.  Narežemo peso na ozke trakove ali nastrgamo jo na strgalniku.  Pražimo peso v olju. Dodamo kis. Cvremo nekaj 7-10 min. Dodamo peso v juho in kuhamo.  Sesekljamo čebulo.  Nastrgamo korenje na srednjem strgalniku.  Opražimo čebulo v olju. Dodamo korenje in paradižnikovo mezgo . Kuhamo 5-7 minut. (lahko tudi dodate kislo smetano,jaz vedno dodajam)  Narežemo zelje na ozke trakove.  Dodamo zelje, kuhamo vse na majhnenu ognju 10 minut.  Dodamo čebulo in korenje.  Dodamo lovor, poper, solimo.  Dodamo stisnjeni česen.  Odstranimo z kuhalne plošče. Pustimo 15-20 minut. Kuhani boršč damo v krožnike, dodamo kislo smetano in zelišča (po navadi koper in peteršilj). Boršč ne sme biti,tako gost kot enolončnica,mora biti dovolj tekočine. Boršč po navadi je boljši naslednji dan po kuhanju. Zraven jemo pogosto črni kruh ( drugače, obstajajo specialni kruhki za boršč, jim se reče pampušky) ,sveži česen in špeg  Dober tek! 

Scroll to Top